VOPS õunabrändi ehk Morna talu õuntest valmistatud maitseelamus
VOPS valmib hilissügisestest Morna õuntest. Neid säilitatakse järelküpsemiseks kontrollitud laotingimustel vähemalt aastavahetuseni ja kauemgi, sõltuvalt maitseomadustest. „Õigel ajal“ õunad purustatakse, seda massi säilitatakse/hoitakse mingi aeg, et maitse-, lõhna- ja värvained paremine eralduksid. Seejärel sellest õuna meskist pressitakse mahl ja alles siis läheb käärimiseks. Algtõuke see oluline protsess saab tänu spetsiaalsele kultuurpärmile. Intensiivne käärimine kestab kontrollitud temperatuuril vähemalt 1 kuu. Kui „mulksumine“ muutub väga laisaks, jahutame saadud siidri maha ja laseme sellel settida 1-2 nädalat. Nüüd dekanteerime selgema siidri välja ja lähebki „ajamiseks“. Destilleerimisel kasutame spetsiaalset kolonni, võimekusega eri fraktsioone eraldada. Ja peale seda ootab märjuke rohkem kui 2a tammevaatides, saades ilusa värvi, aroomid ja maitsenüansid. Ja alles siis, peale timmimist ja villimist, saab temast brändi „Morna VOPS“. Aga, mõnedki toimetamised ja nõksud jätame saladuseks nagu paremate asjadega siin ilmas ikka juhtub. Kuid; lõpptulemus sõltub alati kõige rohkem meeskonnatööst. Sellese panustavad: jumalik loodus, -ootus ja -lootus ning hoolikas aednik ja -pruulimeister. Ja kui kõik õnnestub, sünnibki „Morna VOPS“.