Skip to content
Menu
Morna talu logo Morna talu
  • VOPS – Mahe väetis
  • Õunad Pirnid Ploomid
  • Marjad
  • Õunabrändi
    • Applevops
  • Majutus
  • Kontakt
Morna talu logo Morna talu

Applevops

AppleVOPS – Morna talu õuntest valmistatud maitseelamus

AppleVOPS – uus nimi meie traditsioonilisele õuna brändile
Koos Pargimõisa OÜ-ga oleme esitanud Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumile (RPM)
taotluse geograafilise tähise (GT) saamiseks destilleeritud õunajoogile, mis on valmistatud
Applevops meetodil ja vastab vastavas spetsifikatsioonis toodud tingimustele.
Meie toode on valmistatud Eestist pärit õuntest, kahekordselt destilleeritud ja vähemalt 2 aastat
tammevaadis laagerdunud. Tegemist on kvaliteetse ja traditsioonilisel viisil valmistatud joogiga,
mida seni oleme nimetanud õuna brändiks, nagu see oli lubatud kuni 2004. aastani.
Kahjuks on taotlus tagasi lükatud põhjendusel, et Applevops ei ole veel üldtuntud nimetus,
kuigi samal ajal ei tohi me kasutada ka varasemat rahvapärast nimetust “õuna brändi”, kuna EL
määrused seda enam ei luba.

Seetõttu olemegi algatanud algatuse tutvustada uut mõistet “Applevops” laiemalt – et Eesti
tarbija tunneks ära meie toote erilisuse ning et ametkonnad mõistaksid selle tähendust ja
kultuurilist väärtust.

Vaata algatust siit: AppleVOPS

TOOTE KIRJELDUS:
Applevops on Eestimaal kasvanud õuntest ja pirnidest Eestis kääritatud ja
destilleeritud ning vähemalt 2 aastat 225 liitrises tammevaadis laagerdunud,
tembitud ja klaastaarasse villitud 37,5 kuni 48 mahuprotsendiline
piiritusjook.

Kasutusala: alkohoolne jook.

Loe rohkem

SPETSIFIKATSIOON:
Applevopsi omadused ja kirjeldus.
Kuldpruunika värvusega, kirkalt selge ja läbipaistev. Maheda, äratuntava
õunalõhna ja maitsega brändi foonil.
Alkoholi sisaldus 37,5…48%vol.
Lenduvate ainete sisaldus on vähemalt 300 grammi 100-mahuprotsendilise
etanooli hektoliitri kohta.
Metanooli maksimaalne sisaldus on 100 grammi 100-mahuprotsendilise
etanooli hektoliitri kohta.
Suhkrud invertsuhkruna vähem kui 1 g/l.
Pakendatud erinevasse klaastaarasse.
Hoiustada toatingimustel.
Säilimisele piiranguid ei ole.
Tooraine ja selle säilitamine.
Applevopsi tooraineks on organoleptiliste omaduste (mõrud, hapud,
magusad, tugeva vürtsika lõhnaga) järgi valitud aedõunad ja metsistunud-
või metsõunad ning pirnid. Puuviljad peavad olem vähemalt korjamisküpsed.
Suviseid sorte saab hakata kasutama tootmiseks peale korjet.
Sügis-talvised puuvilju säilitatakse kuni täisküpsuse või üleküpsuseni
hoidlas niiskusega vähemalt 75% ja temperatuuril 2…4°C.

TOOTMINE:
1 Kääritamismeski valmistamine.
1.1. Õunad, pirnid purustatakse ja saadud massi lastakse lahtiselt
oksüdeerida 2..3 päeva perioodiliselt segades.
1.2. Seejärel sellest massist pressitakse pakkpressiga mahl. Kui kasutada
vesipressi ja pressimise tsükkel kestab vähemalt 12 tundi
(õrnpressimine või vabapressimine) võib lahtise käärimise tsükli vahele
jätta.
1.3. Saadud mahlale lisatakse vürtsikamate õunte riivmassi või koori 4-6 kg
100 liitri mahla kohta.
1.4. Seejärel lisatakse mahlale suhkrut, et saadava veini alkoholisisalduseks
oleks 10…12%.
1.5. Sammuti rikastatakse kääritist toitesooladega (Fermaid 0, ….. vastavalt
kasutusjuhendile). Applevopsi kääritist võib ette valmistada või
teenusena tellida teiselt ettevõttelt. See on isegi soovitav, sest
võimaldab vastavalt puuviljade küpsusele neid jooksvalt töödelda.

  1. Kääritamine.
    2.1. Kääritisele lisatakse kuni 1% eelnevalt soojas vees (20…30°C)
    lahustatud osmotolerantne presspärm.
    2.2. Antud keskkonda segatakse perioodiliselt käärimahutit sulgemata.
    6…10 tundi. Peale intensiivse kihiseva pealispinna tekkimist suletakse
    mahuti vesilukuga.
    2.3. Käärimistemperatuuri hoitakse 15…23°C vahel.
    2.4. 4…6 päeva järel kääritist perioodiliselt segatakse, et intensiivistada
    õuna riivmassist ja koortest eralduvate ainete omastamist-eraldumist
    keskkonda.
    2.5. Tavaliselt kestab käärimine 2…4 nädalat. Peale käärimise peatumist
    kääritis jahutatakse ja selitatakse.
    2.6. Selgem kääritise osa dekanteeritakse ja saadakse destilleerimiseks
    sobilik õunavein.
    2.7. Enne destilleerimist võib erinevaid veinipartiisid segada.
  2. Destilleerimine.
    3.1. Esmane destilleerimine. Destilleerimise saaduseks on 30…35%
    destillaat.
    3.2. Teine destilleerimine. Destilleerimise saaduseks on 80…86% destillaat.

Andres Hoop
Tel: 5011598
Pargimõisa OÜ
Põlvamaa 63408
10.04.2025

1 thought on “Applevops”

  1. Rene Kasetalu ütleb:
    10. juuli 2025, 07:06

    Jah, kindlasti. See eristaks Morna talu toodet teistest samasugustest.

    Vasta

Kas toetad Applevops tähise kasutuselevõttu Eesti õunajoogile?
Kirjuta: Jah / Ei / Ei oska vastata. Võimalusel lisa ka oma kommentaar. Tühista vastus

Morna Talu OÜ

Veski, Morna küla, Mulgi vald,
Viljandimaa 71055

  • Facebook

E-mail:  info@mornatalu.ee 
Telefon: 56864121

Privaatsustingimused

Müüme oma Morna Talu
saadusi ja tooteid
Nõmme turul

©2025 Morna talu | kodulehetegemine.me